Skip to content

Waarom is een bedrijf waardevol?

Om goed te begrijpen waarom een bedrijf waardevol is, moeten we kijken naar de situatie waarin het bedrijf zich bevindt.

Bedrijven moeten vaak hun aanpak veranderen om te blijven bestaan. Het is lastig om verder dan een paar jaar vooruit te plannen. Dat brengt kansen met zich mee, maar het maakt de toekomst ook onzeker. Dit heeft ook invloed op experts die bedrijven waarderen.

Of het nu gaat om bedenken van plannen, geldzaken, herstructurering, kopen of verkopen, de vragen die klanten hebben, zijn nu ingewikkelder en dringender dan voorheen. Bijna altijd is goede kennis over hoe je de waarde van een bedrijf bepaalt, heel belangrijk.

De ‘rekensom’ achter het bepalen van de waarde is meestal niet moeilijk, dat is gewoon optellen en aftrekken. Maar het goed toepassen van methodes om de waarde te bepalen en het begrijpen van de cijfers vereist kennis en ervaring.

Om goed te begrijpen waarom een bedrijf waardevol is, moet je kijken naar de situatie waarin het bedrijf zich bevindt.
Sommige adviseurs (en accountants) baseren hun mening over hoeveel een bedrijf waard is te makkelijk op vaste regels en formules.

Het bepalen van de waarde van een bedrijf wordt steeds belangrijker, vooral door hoe bedrijven tegenwoordig worden overgenomen. Doordat private equity steeds meer invloed heeft, is de focus veranderd naar winst maken. Private equity-bedrijven willen zeker weten dat ze een bedrijf snel met winst kunnen verkopen. Daarom is het heel belangrijk dat je goed begrijpt hoeveel een bedrijf waard kan worden en hoeveel je ervoor kunt krijgen als je het verkoopt.

Vroeger kon je min of meer raden welke kant het op ging. Dat kan nu echt niet meer. Voordat je een bedrijf koopt of verkoopt, moet je als expert goed kunnen uitleggen waarom je denkt dat het een bepaalde waarde heeft.

Door verschillende mogelijke situaties (scenario’s) te bekijken en verschillende manieren te gebruiken om de waarde te bepalen, krijg je een beter idee van hoeveel het bedrijf waard zou kunnen worden en hoe onzeker dat is. Dit geeft een kader om met elkaar te praten over wat het bedrijf waardevol maakt, welke risico’s er zijn en hoe je die kunt verminderen. 

In een wereld waarin veel onzekerheid is en bedrijven niet zo lang bestaan, is het laten zien van de risico’s belangrijker dan ooit.
Een goed doordachte manier om de waarde te bepalen, geeft een stevige basis voor het kopen of verkopen van een bedrijf. 

Vooral omdat je als expert je klanten kunt helpen een betere positie te hebben bij onderhandelingen. Dat zorgt ervoor dat de prijzen bij de koop of verkoop van een bedrijf realistischer zijn.

Plan een demo ( zie weblink in het eerste commentaar) voor de ValuePartner bedrijfswaarderingstool dan laat ik je zien hoe je scenario-analyses kunt maken.

Business valuation expert.

Back To Top